A temető közepén áll a Széchenyi-Mauzóleum

A legnagyobb magyar és felesége sírja

Széchényi család nemzetségi szarkofágja, háttérben Széchényi Alajos sírkamrája

A plébániatemplom mögött- balra- helyezkedik el a községi temető, amelynek közepén áll a Széchényi-család temetkezési helyéül szolgáló sírbolt. A mauzóleum két részből áll: a belső rész egy ovális alaprajzú barokk kápolna, amelyet Barkóczy Zsuzsanna (Széchényi Antal özvegye) építtetett a temető megnyitásával egyidőben, 1778-ban.
A téglalap alapú klasszicista előcsarnokot Széchényi Ferenc emeltette hozzá 1806-1810 között, kastélyának átépítőjével Ringer Józseffel. A görögös homlokzat közepén két dór oszlop között nyílik a bejárat.

A kápolna oltárképét Hess Mihály egri művész festette (Krisztus mennybemenetele). Az 1800-as évekből származó orgonáján Liszt Ferenc is játszott. Az oltártól jobbra nyílik a családi kripta kőkeretes lejárata, amelynek szűk lépcsője felett ez olvasható: "Voltunk mint ti, lesztek mint mi: por és hamu."
A kripta két részből áll: a barokk kápolna alatti ovális tér bal oldalán nyugszik feliratos sírkő mögött Széchenyi István és felesége, Seilern Crestentia.

A klasszicista előcsarnok alatti, kereszt alapú folyosó sírkamráiban 47 Széchényi leszármazott (a grófi famíliából) kapott helyet. Ugyancsak itt találjuk Széchényi Pál kalocsai érsek üvegkoporsóját, és közelében azt a vasládát, amelyben Széchenyi István - az öngyilkos golyó által kiszakított - koponyacsontját láthatjuk.

Itt kell megemlítenünk a temető egyéb érdekességeit is. A Széchényi család 1901-ben vásárlással kétszeresére növelte a temető területét, amelyet jórészt a maguk számára tartottak fenn. 1910-ben ide szállították Sopronból, Széplakról és Egervárról az ősök csontmaradványait, és a hátsó temető útvonalában emelt szarkofág alatt helyezték el azokat (köztük van Széchenyi György és Széchényi Antal teteme is). A temető hátsó falánál Kisfaludy Stróbl Zsigmond szobrászművész által alkotott síremléket emeltek Széchényi Alajosnak, az I. világháborúban hősi halált halt huszárzászlósnak (homlokzatán egy sebesült katonával és egy térdeplő asszonnyal). A Széchényiek megbecsülték alkalmazottaikat is, erről tanúskodnak a mauzóleum körül emelt művészi értékű síremlékek (Thibolt Mihály nevelőé, Lunkányi János jószágkormányzóé, stb.).

Praktikus tanácsok:

A Mauzóleumot november 1-től március végéig csak az idegenvezető telefonon történő felhívása után lehetséges látogatni. Az év más időszakában, csoportok érkezésekor is ajánlott a telefonos érdeklődés!

Cím:

Kecskés Zoltán
Nagycenk
Tel: 06-30-308-4800
szechenyimauzoleum@gmail.com

Nyitvatartás:
április 1. - október 30. között:

  • hétfő: szünnap
  • kedd - vasárnap: 09.00h - 17.00h

november 01. - március 31. között:

  • előzetes bejelentkezés alapján, a fenti elérhetőségeken.

Belépődíj:

  • Felnőtteknek: 500 Ft
  • Diákoknak: 300 Ft

 Támogatóink:


EU-Agro Kft.