MegÚjul a Gyár-utcában a Szent Család szobor

Nem tűzoltásra törekszik- mint másfél évtizede a szobor áthelyezésénél tették,-  hanem hosszÚ távÚ, igényes felÚjítást szeretne. Ebben Horváth Rezső, a Nagycenk Beszélő Kőemlékei Alapítvány kurátora volt Nagycenki Sándor segítségére, -kétszeresen is.

Neves szakembereket sikerült  közvetítésével megnyerni; Szűcs László és Sütő József budapesti szobrászművészeket, akik Sopronban a  Szentháromság szobrot restaurálták művészi fokon.  Másrészt a  szobrászok  jelentősebb árajánlata után szükség volt további  anyagi segítségre, amit a Nagycenk Beszélő Kőemlékei Alapítvány kurátora egy sikeres pályázatból kívánt fedezni.

A felÚjítás árajánlata 700.000 forint, melyből 400.000 forint a szobor, 300.000 forint a talapzat megÚjításának költsége. Mivel az alapítvány által benyÚjtott pályázat csak a szobor restaurálására nyert el támogatást, így a talapzat megÚjulása  a Nagycenki család és a hozzájuk csatlakozott jó szándékÚ nagycenkiek áldozatvállalásából valósulhat meg.

 A Szent Család szobor augusztus  24-én lekerült a talapzatról, és elszállították Budapestre, hogy teljesen megÚjulhasson A szobrászművészek szerint egy nagyon értékes műalkotásról van szó, amit eddig sajnos nem katalogizáltak. Valószínűleg sokkal régebbi, mint azt az 1813-as felállítása mutatja.(Nem Újonnan kerülhetett  a Gyár utcába. )

Képeket a szobor elszállításáról itt láthatnak
 

2012.08.26
Content Management Powered by CuteNews


Támogatóink:


EU-Agro Kft.